Tekući račun - obratite pažnju na...

Bez autora
Jul 15 2011

Otvaranje tekućeg računa je veoma jednostavno (uglavnom je potrebna samo lična karta), ali pri izboru banke i paketa usluga koji prati tekući račun potrebno je obratiti pažnju na par bitnih činjenica. Postoje nekoliko parametara koji odredjuju troškove koje imamo po osnovu tekućeg računa. Na prvom mestu su troškovi mesečnog održavanja, koji se kreću i do 600 RSD, zavisno od paketa usluga koje idu uz tekući račun. Banke nam uglavnom nude paket usluga (platne kartice, čekove, sms obaveštavnje, e-banking, trajni nalog, dozvoljeni minus) koji prati tekući račun. Proizvodi koji najčešće idu uz tekući račun su debitna kartica, SMS servis o izvršenim uplatama i isplatama i mogućnost dobijanja čekova. Tekući račun sa više opcija (proizvoda) ima znatno više troškove mesečnog održavanja. Prema tome, paket usluga uz tekući račun treba da prilagodimo svojim realnim potrebama i na taj način izbegnemo plaćanje visokih troškova održavanja. Otvaranje tekućeg računa je besplatno ali zatvarenje povlači izvesne troškove (mogu biti značajni, a zavise od broja pratećih bankarskih proizvoda koji su uzeti uz tekući račun).

Tekući račun - obratite pažnju na...Otvaranje tekućeg računa je veoma jednostavno (uglavnom je potrebna samo lična karta), ali pri izboru banke i paketa usluga koji prati tekući račun potrebno je obratiti pažnju na par bitnih činjenica.

Postoje nekoliko parametara koji odredjuju troškove koje imamo po osnovu tekućeg računa. Na prvom mestu su troškovi mesečnog održavanja, koji se kreću i do 600 RSD, zavisno od paketa usluga koje idu uz tekući račun.

Banke nam uglavnom nude paket usluga (platne kartice, čekove, sms obaveštavnje, e-banking, trajni nalog, dozvoljeni minus) koji prati tekući račun. Proizvodi koji najčešće idu uz tekući račun su debitna kartica, SMS servis o izvršenim uplatama i isplatama i mogućnost dobijanja čekova. Tekući račun sa više opcija (proizvoda) ima znatno više troškove mesečnog održavanja. Prema tome, paket usluga uz tekući račun treba da prilagodimo svojim realnim potrebama i na taj način izbegnemo plaćanje visokih troškova održavanja. Otvaranje tekućeg računa je besplatno ali zatvarenje povlači izvesne troškove (mogu biti značajni, a zavise od broja pratećih bankarskih proizvoda koji su uzeti uz tekući račun).

Prilikom otvaranja tekućeg računa građani dobijaju debitnu platnu karticu kojom novac mogu podizati na bankomatima i filijalama banaka. Godišnja članarina po debitnoj kartici zavisi od sistema koji izdaje platnu karticu.

Opciono, uz debitnu, u zavisnosti od izabranog paketa dobija se i kreditna kartica, s tim što ovo utiče na povećanje mesečnog održavanja.

Potrebno je raspitati se da li banka u kojoj otvaramo tekući račun izdaje čekove, u okviru paketa usluga vezanih za tekući račun, jer je njima moguće plaćati robu na odloženo bez kamate. Pojedine banke ne izdaju čekove, sa idejom da odloženo bezgotovinsko plaćanje usmere ka kreditnim karticama.

Pogrešna odluka u pogledu izbora banke u kojoj otvaramo tekući račun i njegovo gašenje može da nas košta i do 2000 dinara (uz pretpostavku da nemamo kreditno zaduženje u banci), jer se gašenje tekućeg računa (i otvaranje novog u drugoj banci), kao što je napred napomenuto, naplaćuje. Ovi troškovi su prouzrokovani činjenicom da je tada potrebno platiti i gašenje svih dodatnih proizvoda koji su aktivirani prilikom otvaranja tekućeg računa (svih kartica, usluge sms-a, e-bankinga i sl.). Naravno pored troškova gašenja potrebno je izmiriti sve obaveze po kreditnim karticama i dozvoljenom minusu.

Pri otvaranju tekućeg računa, svakako, treba imati u vidu i na to da banka, gde otvaramo tekući račun, ima bar jednu filijalu i bankomat koja su nam u blizini, da bi lakše, odnosno u svakom trenutku mogli lako pristupiti svom računu. Jer svako podizanje novca na šalteru ili bankomatu druge banke se naplaćuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik